Våra behandlingar

Osteopati

– en bra början

Världens största manuella vårddisciplin och specialiserad på olika smärtbesvär, ofta relaterade till rörelseorgan eller andra symptom från tex. mage.

Osteopatin är en trygg och individanpassad behandling som fokuserar på att underlätta för kroppens förmåga till självläkning och avlastning av ev. skadeområden.

Vid ditt första besök börjar vi diskutera kring det besvär du söker för, din livsstil och sjukdomshistorik. Därefter undersöker vi på bästa sätt vilket kan tex. inkludera ortopediska, neurolgiska eller rörelsetester. Målet är en arbetsdiagnos där vi anpassar med väl lämpade behandlingstekniker. En osteopat använder sig av flera behandlingsmetoder, ofta under en och samma behandling. De olika teknikerna/metoderna är designade för att justera och/eller påverka kroppens olika strukturer mot bättre hälsa eller funktion.

Vissa metoder är mer direkta  och strukturella som tex. ledmanipulation eller artikulation. Det utförs med en snabb manuell impuls eller genom att föra en led i olika rörelseriktningar. Detta syftar till att förbättra ledfunktion, stimulera cirkulation samt återställa rörlighet. Fasciabehandling inkluderas tillsammans med mer indirekta och funktionella tekniker som till exempel positionerings-, pump- eller lymftekniker. De utförs genom att en led förs till en viss position för att stimulera reflexmässig avslappning i omkringliggande vävnader, förbättra cirkulationen eller det lymfatiska flödet. Kranio-sakral osteopati kan upplevas som en väldigt subtil, men effektfull, form av behandling som även den stimulerar avslappning av omkringliggande vävnader och djup avslappning.

Innan du lämnar kliniken diskuterar vi igenom fortsatt behandlingsplan samt vad du kan göra för att öka din hälsa.

Osteopati, osteopat, Gabriella Bragee

Osteopatin och dess mission

Begreppet osteopati myntades 1874 av den amerikanske läkaren och kirurgen Andrew Taylor Still. Hans mission var att utveckla en metod för att bättre främja människors hälsa där han ansåg att rörelseapparaten kunde ha påverkan på hälsotillståndet. Osteopati är inte en teknik utan ett förhållningssätt att se kroppen som en enhet där varje liten del har sin speciella uppgift att fylla.
A.T. Stills synsätt grundade sig på fyra principer som än idag gäller i högsta grad.
1. Kroppen är en enhet.
2. Kroppen är kapabel till självläkning, självreglering och bevarandet av hälsa.
3. Struktur och funktion relaterar.
4. Rationell behandling baseras på en förståelse av basprinciperna 1-3 ovan.

Kliniken är medlem i Svenska Osteopatförbundet och innehar patientförsäkring. Medlemmar i Osteopatförbundet har minst 4 års högskoleutbildning och genomgår årlig fortutbildning.

Fasciabehandling

Innovation möter hälsonytta

Djupvågsbehandlingen syftar till att öka avslappning, cirkulation och vätskeflöde som hjälper kroppen att läka sig själv. Behandlingsmaskinen genererar ca 400-1200 harmoniska pulseringar per minut som sätter fascian i en skonsam och behaglig vågrörelse. Variationen i hastighet ”lurar” nervsystemet att slappna av. Rörelsen sprids via fascians/bindvävens nätverk över stora områden, både brett och djupt.

En livsstil med stillasittande arbete och stress kan må bra av regelbunden fasciabehandling för ökad cirkulation samt avslappning. Fasciabehandling kan underlätta bla. muskelspänningar, ryggvärk, nackont, tennisarmbåge eller frozen shoulder.

Senaste årens forskning visar att Fascia har en mycket större betydelse för vår hälsa, självläkning eller smärtupplevelse än vad vi tidigare trott.

Fascia omsluter allt i kroppen, från cellnivå till muskler, skelett och organ. Den motsvarar mer än en tredjedel av rörelseapparaten. Mycket av kommunikationen vävnader emellan går via fascian och här återfinns även många smärtreceptorer. En fascia i god form spelar även roll för kroppens lymfflödet och med det förmågan i immunförsvaret. 

En skadad eller inflammerad fascia ”klibbar ihop” och kan ge smärta, mindre rörlighet och påverka vår förmåga till återhämtning. Vår fascia/bindväv påverkas bla. rörelse, stress/sömn, kost, ålder/genotyp, sjukdomar och medicinering.

Vårda din fascia väl, det spelar roll!

Aromamassage – doftmagi som läker

Vi människor har sedan urtiders minnen alltid dragits till doften och dess magi. Dofter har använts sedan antiken i mediciner, parfymer, rökelser, olika sammankomster för att föra oss närmare oss själva eller mot läkning. Aromaterapin påverkar oss på ett djupt plan och nog har du någon gång landat i gamla minnen pga. av en doft?

Några av de första tecknen på aromaterapi återfinns hos Egyptierna (ändå från 1500 år f.Kr) som på olika sätt läkte och renade kroppen med aromatiska oljor.

Aroma massagen påverkar redan vid första andetaget. Luktnerven har snabbväg in till limbiska systemet (vår känslohjärna) och doftmolekyler från den eteriska oljan påverkar oss därför snabbt. Det kan vara läkande, uppmuntrande och avslappnande oljor.

Under en aromamassage kommer du möta doftmagi som tar dig i djup väldoftande avslappning.

Kliniken arbetar endast med 100% rena eteriska oljor från leverantörer med terapeutisk kvalitetssäkring där analyser vittnar om att inga syntetiska ämnen eller andra främmande ämnen förekommer.

Det gör aromaterapin säker och kvalitativ hos oss.

Funktions- & Precisionsmedicin – testbaserat

Redan före Kristus var det känt att kroppens självläkning och vår kost går hand i hand. De senaste 60 åren har det hänt något, vi äter oss till viss del sjuka….

Forskarna vittnar om det och välfärdssjukdomarna stegrar i höjd. Det till trots finns det mycket du kan göra själv om du är beredd att investera i din hälsa.

För hur skulle du må om du hjälpte kroppen att anta ett bättre näringsläge? Vad skulle hända om din kropp hamnar närmare sin bästa egenkraft samt stärker sitt garantiläge?

Funktionsmedicinen vilar på vetenskaplig grund identifierar och söker de verkliga orsakerna bakom sjukdomar och symptom. Många gånger är kroppens självläkningsförmåga stor när förutsättningar ges att normalisera kroppens biokemi. Här i kliniken arbetar vi rådgivande kring de vanliga näringsbalanserna, samverkar med funktionsmedicinska läkare vid komplexa utredningar samt fungerar rådgivande i de näringsbalanserande faserna. 

Vårt mål är att förenkla och möjliggöra precisionsmedicin som hjälper kroppen mot bättre biokemi, hälsa och läkande.